Oud Ede Verbeeld

Schilderijen, tekeningen en foto’s van verdwijnende plekjes in de Edese gemeenschap. Expositie | za 16 juli 2022 - zo 31 juli 2022 | 12:00 - 17:00.

Het Historisch Museum Ede organiseert in samenwerking met de Vereniging Oud Ede en het Gemeentearchief Ede werk van plaatselijke kunstenaars, die markante panden en plekken in de Gemeente Ede hebben geschilderd. Een unieke tentoonstelling omdat een groot deel van de schilderijen normaliter niet toegankelijk is en opgeslagen ligt in de depots van de Gemeente en het Historisch Museum.

Achtergrond
In 1955 kwam de (toenmalige) Commissie Kunstzaken van de Gemeente Ede met het idee een topografische atlas van Ede samen te stellen. Nu, ruim 67 jaren later, beschikken de Gemeente Ede en de Vereniging Oud Ede dankzij dit initiatief over een kunstcollectie van een heel bijzonder karakter. De onderwerpen van de kunstwerken zijn helaas in veel gevallen verdwenen, maar de topografische atlas laat u iets proeven van de sfeer van toen en geeft u een beeld van het – ondanks de vaak grote armoede in die dagen – rijke verleden, zoals de kunstenaars die beleefden.

Meer informatie over de collectie van het Gemeentearchief, Historisch Museum Ede en de Vereniging Oud Ede, kunt u vinden op de volgende websites:
www.archieval.nl
www.historischmuseumede.nl
www.oudede.nl